• GRATIS verzending vanaf € 75,-
  • Verzending binnen 1 - 4 werkdagen
  • Gepersonaliseerde cadeautjes

Met deze 5 tips zorg je voor een stressvrij kerstdiner!

Gepubliceerd op 21 december 2022 om 19:00

Het is al weer bijna kerst! (Bijna) iedereen heeft wel zin in de kerstdagen, gezellig samen zijn met de familie. Maar er is 1 iemand waar het stressgehalte alleen maar bij gaat stijgen komende dagen, namelijk degene die het kerstdiner moet organiseren dit jaar! Want wat moeten we dít jaar nou weer gaan eten? 

 

Om onnodige stress te voorkomen, geef ik hieronder 5 tips voor een stressvrij kerstdiner. 

Planning is het aller belangrijkste om een gezellige te hebben. Begin dus op tijd met het plannen. Want wat gaan we eten? Als je een voor-, hoofd- en nagerecht wil maken, zorg er dan voor dat je koude en warme gerechten combineert. Hierdoor kan je sommige gerechten voorbereiden, zodat je op de kerstdagen zelf weinig hoeft te doen. 

 

Tip 1: Met hoeveel personen ga je kerst vieren?

Het is belangrijk om te weten hoeveel personen er mee eten tijdens het kerstdiner. Als je het diner voorbereidt voor 5 personen, maar er eten er 7 mee. Dan loop je het risico dat iedereen naar elkaars bordje zit te kijken, omdat er halve porties geserveerd moeten worden. 

Heb je nou een gerecht gevonden die je lekker lijkt om klaar te maken voor het kerstdiner, maar is het een gerecht voor 4 personen en je hebt een gerecht nodig voor 5 personen? Deel dan de ingrediënten door 4 en vermenigvuldig deze met 5. Op deze manier kan je het gerecht gebruiken voor 5 personen, zonder dat je extreem veel moet klaar maken. Of juist te weinig hebt. 

 

Tip 2: Wie eten er allemaal mee tijdens het kerstdiner?

Je weet ondertussen met hoeveel personen je kerst zal gaan vieren. Maar wie komen er allemaal, en hebben ze bepaalde eetgewoontes? Is er bijvoorbeeld iemand in de groep vegetariër? Of is er iemand allergisch voor iets? Maak het jezelf dan niet te ingewikkeld, en maak voor iedereen een diner wat iedereen mag eten. 

 

Tip 3: Voorbereiden

Weet je wat je wilt gaan maken voor het kerstdiner? Zorg er dan voor dat je alle recepten hebt verzameld, en goed hebt uitgewerkt. Zijn er onderdelen van de recepten die je een dag eerder al kan voorbereiden, bijvoorbeeld het deeg, de soep of de saus. Dit scheelt je namelijk een hoop werk op kerst zelf, want kerst moet natuurlijk wel een leuke en gezellige dag worden! 

 

Kijk ook alvast welke gerechten allemaal in de oven of magnetron moeten, en hoelang. Als je hier namelijk geen rekening mee houdt, kan het zijn dat de oven nog vol staat met het vorige gerecht. Terwijl de volgende er al in moet, om het op tijd gaar te krijgen (zoals vlees).

 

Tip 4: Zorg voor voldoende ruimte

Kijk of je wel genoeg ruimte in de keuken hebt om alles klaar te maken. Een gemiddeld huishouden heeft namelijk 4 gaspitten. Gebruik je dus een pan voor de soep, 2 voor de groentes en 1tje voor het vlees. Dan staat de kookplaat al vol, en heb je voor de volgende pan dus een probleem. Kijk dus van te voren goed welk gerecht je dan op een andere manier klaar zou kunnen maken. Warm bijvoorbeeld de soep op in de magnetron. 

 

Tip 5: De eettafel/keuken versieren

Je bent nu al uren in de keuken bezig en wilt dan ook dat het er perfect uit gaat zien! Heel logisch natuurlijk!

Allereerst kan je de borden opwarmen (voor de warme gerechten). Doordat je de borden warm maakt, blijven de gerechten ook langer warm. Hierdoor krijg je gelijk ook weer wat meer tijd om de borden mooier op te maken.

Tip: Houd een keukenrol/handdoek in de buurt tijdens het opscheppen. Mocht je gemorst hebben op de rand van het bord, kan je dit schoonvegen.

 

Ook kan de tafel mooi gedekt worden, haal de mooiste schalen en borden uit de kast en dek hier de tafel mee. Voor de sfeer kunnen er een aantal kaarsen op tafel gezet worden. En zachte kerstmuziek op de achtergrond mag natuurlijk ook niet vergeten worden!

 

Met deze 5 tips weet ik zeker dat jij een super lekker en stressvrij kerstdiner op tafel gaat zetten! En mocht er ergens iets mislukken? Van aangebrande aardappeltjes, of vergeten saus? Houd dan in gedachte dat het een kerstdiner met de familie is, en er dus helemaal niks van afhangt! Kerst gaat om het samenzijn.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.